De oplossing voor lokale spierverhardingen of verkrampte spieren

Heb je last van een verhoogde spanning in de spieren of spierknopen? Dit zijn vaak pijnlijke, hardere plekken in je spieren die niet meer ontspannen. Deze spierknopen of ‘triggerpoints’ kunnen bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten lokaal of ‘op afstand’ veroorzaken. Dit kunnen we behandelen met Dry Needling.

Wat is een triggerpoint?

Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In een normale ruststand is een spiervezel niet uitgerekt of samengetrokken. Als er een triggerpoint in de spier zit, blijkt dat de spiervezels in rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in het omliggende gebied.

Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding, waardoor afvalstoffen zich ophopen. Een triggerpoint is dus een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft.

Zo gaan we te werk

De fysiotherapeut zal eerst in een gesprek en een gericht onderzoek jouw klachten analyseren. Daarna worden de spieren verder onderzocht, die mogelijk de klachten veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar de bewuste triggerpoints. De behandeling zal zich focussen op het ‘uitschakelen’ van deze triggerpoints. Het aanbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Bij het aanprikken van de verkrampte spier zal deze zich weer kort even aanspannen (‘twitch’). Dit geeft kortdurend een soort kramp gevoel. Daarna ontspant de spier zich weer en kun je je makkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gebied wel wat vermoeid en/of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. Na de dry needling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie te behouden.

Afspraak maken?

Wil je een afspraak maken voor Dry Needling bij Fysico Maassluis of twijfel je of het iets voor je is? Neem dan contact op met ons. We helpen je graag.

Plan een afspraak in